Bruce’s Shed was the first building on the Wild Mountains site, constructed as the starting point for living and working while the ideas and other structures for the environmental education centre evolved. Tallowwood and Yellow Stringybark trees were cut on site in 1988 with some milled onsite with a chainsaw and others trucked to the local mill to construct the mortise and tenon post and beam and its cladding and loft flooring. Secondhand pine was used to line the ceiling.

While the building does not perform as a passive solar home, it does demonstrate traditional building methods and construction without any power tools (there was no power on site). Its sustainability is its modest scale, low-embodied energy and response to the site and a tiny budget.

One of the founding families lived in the house for 10 years and their second son, who was born in the shed, is now apprentice on the house being built for his parents at Geordies.